Ethereum і Ether - це одна і та сама криптовалюта?

Ethereum та Ether — два терміни, які часто використовуються як синоніми, але це не одне й те саме. Ethereum (Ефіріум) — це блокчейн-платформа, яка дозволяє створювати децентралізовані додатки, а Ether (Ефір) — це токен, криптовалюта, яка забезпечує роботу мережі Ethereum. У цій статті ми пояснимо, чому важливо розуміти відмінності між ними.

Ethereum — це блокчейн-платформа, яка дозволяє розробникам створювати на її основі децентралізовані програми (dApps), які не контролюються жодною організацією. Користувачі цих програм взаємодіють з ними без посередників, таких як: банки чи інші фінансові установи. Блокчейн Ethereum дозволяє створювати смартконтракти - аналог традиційного контракту, написаного мовою програмування. Вся інформація у вигляді функцій та даних зберігається в блокчейні. Смартконтракт автоматично підтверджуються, коли виконуються певні умови, прописані в ньому, та які ніхто не може змінити. 

Ether — це криптовалюта в середині платформи Ethereum. Вона використовується для оплати комісій за транзакції в мережі Ethereum. Ефір також використовується як будь-яка криптовалюта для торгівлі на біржах та збереженні цифрових активів.

Хоч Ethereum та Ether є різними термінами, але часто використовуються для позначення криптовалюти Ефір. Важливо розрізняти їхній функціонал та можливості. Адже на базі блокчейну Ethereum випускають інші криптовалюти, наприклад USDCoin, який буде мати назву USDCoin ERC20.